Je hebt de knoop doorgehakt. Het is klaar met de alledaagse, saaie repeterende zaken: je gaat processen automatiseren. Je bent ervan overtuigd dat anderen hier ook om staan te springen. Maar helaas: zodra je de veranderingen benoemt, ontstaat er weerstand binnen het team.
First things first: Wat is Agile? Agile betekent letterlijk ‘behendigheid’ of ‘wendbaarheid’. Oftewel: het vermogen om je aan te passen aan snel veranderende situaties. Binnen de huidige snelheid van veranderingen, is dit erg belangrijk.
Een voorbeeld: Kodak. Je weet wel, van die fotorolletjes. #OkeBoomer
Dit bedrijf was niet wendbaar genoeg toen de wereld van analoge fotografie naar digitale fotografie ging. Het bedrijf vroeg hierdoor in 2012 faillissement aan. Dit terwijl zijzelf in 1975 nota bene met de eerste digitale camera in aanraking kwamen. De ironie druipt ervan af…
Steve Sasson met de eerste digitale camera
Je aanpassen aan snel veranderende situaties is dus belangrijk. En hier kun je Agile voor gebruiken. Anders dan je wellicht zou denken is Agile geen methode, maar een mindset. Het is een gedachtegoed waarop allerlei methodes zijn ontwikkeld. Het ‘manifest voor Agile Software Ontwikkeling’ beschrijft deze gedachtegoed:
“Wij laten zien dat er betere manieren zijn om software te ontwikkelen,
door in de praktijk aan te tonen dat dit werkt
en door anderen ermee te helpen. Daarom verkiezen we
Mensen en hun onderlinge interactie boven processen en hulpmiddelen
Werkende software boven allesomvattende documentatie
Samenwerking met de klant boven contractonderhandelingen
Inspelen op verandering boven het volgen van een plan
Hoewel wij waardering hebben voor al hetgeen aan de rechterkant staat vermeld,
hechten wij méér waarde aan wat aan de linkerzijde wordt genoemd.“
Agile werken kent talloze methoden. Een aantal methodes zijn:
Hieronder behandel ik alleen de twee bekendste methodes: ‘Scrum’ en ‘Kanban’.
Scrum is een compleet raamwerk. Het bestaat uit: een Scrum board, vastgelegde verantwoordelijkheden en samenkomstmomenten.
Binnen Scrum start je met een zo klein mogelijk werkend deel. Vanuit hier ontwikkel je verder. Het doel: zoveel mogelijk feedback verzamelen van gebruikers om het product snel naar een hoger niveau te tillen. De doorontwikkeling vindt plaats in sprints. Een sprint duurt gemiddeld een week tot maximaal een maand. Na de sprint is er een feedbackronde, worden de wensen aangevuld en vindt er een nieuwe sprint plaats.
Bron: agilescrumgroup.nl - Scrum
Binnen Scrum heeft iedereen een eigen rol en verantwoordelijkheden:
Scrum master
Dit is de verantwoordelijke voor het naleven van de Scrum manier van werken en de samenwerking binnen het team.
Product owner
De product owner is verantwoordelijk voor het Scrum board. Hij/zij bepaalt wat erop komt te staan. Ook houdt de product owner de belangen van de stakeholders in de gaten en zorgt dat waarde maximalisatie plaatsvindt binnen de taken.
Ontwikkelteam
Het ontwikkelteam is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de meerwaarde, kwaliteit en hoeveelheid output die zij leveren.
Deze methode draait vooral om het visualiseren van een proces. Hierbij werk je met een Kanban board. Op dit bord staan taken die een aantal fases doorlopen. De makkelijkste flow is:
Dankzij het bord heb je overzichtelijk welke taken er opgepakt zijn en wat de status hiervan is. Je werkt vanuit een to do-lijst die volgens prioriteit is gesorteerd. Het resultaat: iedereen weet welke taak hij/zij op kan pakken. Overlegmomenten zijn hierdoor nauwelijks nodig. Nu kun je éxtra genieten van je koffie, zonder te hoeven overleggen. ;-)
De Kanban-methode wordt veel gebruikt voor simpele processen of bijvoorbeeld onderhoud aan bestaande softwaresystemen. De methode doet het ook goed bij ad-hoc werkzaamheden.
Twijfel je over Agile werken in je organisatie? Doe het in ieder geval niet omdat iedereen het doet of om geld te besparen. Start alleen met Agile als je jezelf herkent in één van de onderstaande punten:
Herken je jezelf in één van de bovenstaande punten? Bekijk dan de verschillende methodes van Agile hierboven, SAFe en LeSS. Kijk wat bij je past, vind ambassadeurs, stuur hen op training en go for it!
Wil jij de Agile werkwijze zelf ontdekken? Start dan bijvoorbeeld met het maken van een Kanban-board. Maak deze met post-its of digitaal (bijvoorbeeld met Trello). Maak 3 kolommen: 'to do', 'doing' en 'done'. Zet je grootste wens hierin en deel deze op in stukjes. Alle stukjes zet je in 'to do' op volgorde van prioriteit neer. Hiermee maak je duidelijk wat nodig is om bepaalde doelen te bereiken. Het enige wat je hierna nog hoeft te doen: ermee aan de slag gaan!
Voor alle methodes geldt: pas het toe zoals het voor jou werkt. Wees flexibel bij het toepassen ervan en geef alles een oprechte kans.