Ontdek hoe Nextly je helpt bij het snel lanceren van jouw Minimum Viable Product (MVP) met onze Agile en Lean Startup expertise. Neem contact op.

Minimum Viable Product 

In de wereld van software development en digitale innovatie zijn we dol op Engelse termen. Het concept van een Minimum Viable Product (MVP) is een strategie om een idee met succes op de markt te brengen. Maar wat is een MVP precies en hoe helpt het ondernemers en bedrijven om hun idee op de markt te krijgen?
 

Wat is een Minimum Viable Product?

Een Minimum Viable Product (MVP) is de allereerste uitvoering van een product of dienst die snel aan de klant wordt aangeboden. Het idee is om hierdoor snel te leren wat klanten ervan vinden. Die reacties zijn waardevol, want daarmee weten bedrijven welke stappen ze daarna moeten zetten.

Een MVP is dus geen product dat niet klaar is. Het is het startpunt voor het perfecte product. Onderweg worden beslissingen genomen over het product op basis van data, interacties en feedback van gebruikers.
 

Waar komt de MVP vandaan?

In 2001 introduceerde de Amerikaanse Frank Robinson de term MVP. Dit werd later verder ontwikkeld door Steve Blank en Eric Ries. Deze twee ondernemers uit Silicon Valley staan bekend om hun promotie van de 'Lean startup'-methode. De ‘Lean startup-methode’ benadrukt dat bedrijven succesvoller kunnen zijn door op een slimmere manier te werken, in plaats van alleen maar meer of harder te werken.

Een belangrijk onderdeel van de ‘Lean startup-methodologie’ is het concept van het Minimum Viable Product, of MVP. Deze aanpak begint met het duidelijk definiëren van het probleem dat moet worden opgelost. Vervolgens wordt een MVP gemaakt om zo snel mogelijk te starten met het krijgen van feedback van gebruikers. Het uiteindelijke doel is om inzichten uit deze feedback te halen en deze te integreren in de ontwikkeling van het product.
 

Hoe ziet een Minimum Viable Product eruit?

Met een MVP wordt direct aan het begin van het ontwikkelproces data verzameld van gebruikers. Dit noemen ze ‘validated learning’. Deze data bestaat bijvoorbeeld uit gebruikersdata van early adopters.

Om deze gebruikersdata te kunnen verzamelen, moet een MVP aan bepaalde kenmerken voldoen. 

  • De MVP moet gebruikers hebben. Zonder gebruikers geen data
     
  • Het product moet interessant genoeg zijn om de early adopters te binden
     
  • Er moet genoeg data zijn om te gebruiken voor de verdere ontwikkeling
     

De voordelen van een Minimum Viable Product

  • Ontwikkelen van een uitgebreide productvisie: Het gebruik van Agile-methodologieën maakt het mogelijk om een grootschalige visie voor het product te ontwikkelen, inclusief toekomstige functies die momenteel buiten het budget liggen. Deze worden in de backlog opgenomen voor latere implementatie.
     
  • Flexibiliteit in productontwikkeling: Door te bouwen en te luisteren naar de mensen die je product gebruiken, kun je veranderingen maken, beslissen wat het belangrijkst is, en als het nodig is, je aanpak veranderen door wat je nieuw leert.
     
  • Bouwen met minder middelen: Door te focussen op de belangrijke "must-have" functies, kun je een product lanceren dat voldoet aan de basisbehoeften van je eerste klanten met een beperkt budget.
     
  • Verzamelen van gebruikersfeedback: Het verzamelen en analyseren van feedback van de gebruikers biedt waardevolle inzichten in hoe het product daadwerkelijk wordt gebruikt, wat kan leiden tot aanpassingen van het oorspronkelijke idee.
     
  • Snelle marktintroductie: Met een MVP kun je snel de markt betreden, waarde bieden aan je gebruikers en beginnen met het genereren van inkomsten, waardoor je sneller je investering terugverdient.
     
  • Aantrekken van investeerders: Het succesvol lanceren van een MVP kan potentiële investeerders overtuigen van je marktkennis, klantinzichten en het vermogen om het product aan te passen op basis van feedback.
     
  • Risicobeperking: Een MVP stelt je in staat om je idee te testen met minimale middelen en risico's, voordat er significant wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van het volledige product.
     

Minimum Viable Product en Lean Startup-methode

De MVP, Lean Startup-methodiek en Agile/Scrum-aanpak worden vaak in een adem genoemd. Het gaat om snel uitproberen, fouten maken, daarvan leren en dit steeds opnieuw doen. De Lean Startup-methode gebruikt deze aanpak om bedrijven te helpen groeien door minder geld uit te geven en snel te leren.

Agile en Scrum zijn manieren van werken die dit idee ondersteunen. Ze helpen teams flexibel en snel te zijn, door vaak te kijken wat goed gaat en wat beter kan. Zo kunnen ze het product snel verbeteren. MVP past goed bij deze manieren van werken omdat het allemaal draait om snel leren en verbeteren.
 

Een MVP laten bouwen

Een MVP laten bouwen is een slimme stap om jouw idee snel en efficiënt op de markt te brengen. Bij Nextly begrijpen we het belang van dit proces en bieden we de expertise en ondersteuning die nodig zijn om je idee tot leven te brengen. We werken samen met jou om een product te creëren dat essentiële functies bevat, aantrekkelijk is voor vroege gebruikers en waardevolle data verzamelt voor verdere ontwikkeling. Met onze Agile aanpak en focus op Lean Startup-principes, zorgen we ervoor dat je product snel gelanceerd kan worden, terwijl we flexibel blijven om aanpassingen te maken op basis van gebruikersfeedback. 

Ben je klaar om jouw visie werkelijkheid te maken? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over hoe we samen jouw MVP kunnen realiseren.